Vårhälsning 2023

Jag vill börja med något som ligger i hjärtat av Samer i Pingst. Och i Guds tanke med dig.

Din kallelse är att gestalta Jesus för dina medmänniskor. För de som inte känner honom, kanske inte ens får kontakt med honom. För de som behöver en kontaktperson.

Din kallelse är att vara Andens tempel. En plats där Gud bor. Där ni kan mötas. Där du kan tjäna Gud i tillbedjan, offer och att bära människor fram inför nådens tron.

Hatbrott mot samer

Brottsförebyggande rådet (Brå) vill intervjua samer som utsatts för hatbrott.
Hatbrott är till exempel att bli kallad nedsättande/kränkande saker, att bli hotad, knuffad, slagen eller sparkad. Hatet kan också riktas mot sådant som tillhör samer, egendom som skadas eller renar som dödas.
Kontakta Lisa Wallin (Lisa.Wallin@bra.se, 08-527 58 437) eller Lou Huuva (Lou.Huuva@bra.se, 08-527 58 413) om du kan tänka dig att berätta om dina erfarenheter.
Brås hemsida: bra.se

Vår muntliga tradition

Samisk tradition är till stor del muntlig. Därför blev jag intresserad av Joel Halldorfs nya bok. Den handlar om hur vårt gemensamma minne bevarats i berättelser och texter. Allt börjar med muntlig tradition. Och Joel Halldorf berättar att vi är i gott sällskap:

”Muntliga framställningar bör vara kärnfulla, träffsäkra och målande. Drastiska bilder är bra, liksom finurliga aforismer, spännande berättelser, formelartade upprepningar och färgstarka liknelser. Allt som är lätt att minnas. Studerar vi Jesus undervisning med detta i åtanke ser vi att den är perfekt anpassad för en muntlig kultur.”

Fler citat ur boken:
”Den muntliga kommunikationen kännetecknas av att den är konkret, slagkraftig och lättfattlig. Den måste vara enkel att förstå och minnas, eftersom orden bara existerar i den stund de uttalas. Det påverkar inte bara hur man talar, utan det formar själva tänkandet. Om man lever i en talspråklig kultur gäller det att tänka tankar som går att komma ihåg. Det formar människor som är mer benägna att tänka konkret och handfast, än abstrakt och vindlande. Dessutom skapar orden i talspråkliga kulturer gemenskaper. För ett muntligt budskap kan bara uppfattas om det finns en fysisk närhet mellan talaren och åhöraren; man måste helt enkelt vara inom hörhåll.”

”Kunskap överförs inte genom böcker som en författare många mil, och kanske årtionden, bort har skrivit, utan i små kretsar mellan en mästare och dennes lärjungar. Det talade ordet förenar också åhörarna, eftersom de riktar sin uppmärksamhet åt samma håll och tar del av samma budskap. Genom att lyssna till och gensvara på det som sägs fogas de samman. Här är skillnaden gentemot skriftliga kulturer slående.”

”I stunden är det alltså så att det talade ordet förenar, medan den skrivna texten isolerar. Samtidigt kan skrivna texter binda samman människor i gemenskaper som är långt större än vad som ryms runt en lägereld. Skrivkonsten gör att lagar, myter och nyheter kan förmedlas över stora geografiska avstånd.”

”Orden behöver vara minnesvärda, för lärjungarna förväntades inte skriva ner utan memorera dem. En grundläggande skillnad mellan muntligt och skriftligt är att skrivna texter konserverar ordet, medan det talade ordet som sagt bara existerar i den stund det uttalas. Därför måste det fastna omedelbart i åhörarnas minnen för att kunna leva vidare.”


Titel: Bokens folk
Författare: Joel Halldorf
Förlag: Fri Tanke
ISBN: 9789189526143
Återgivet med författarens tillstånd.

Välsignelse


En av vinterns alla stormskador.

Min fru tränar på att uttala välsignelsen på samiska. Det är fint att kunna välsigna samisktalande i ens omgivning.

I måndags vårstädade vi vistet i Vilhelmina, risade kåtor och sågade upp vinterns stormfällda träd. Och i tisdags hade vi sista slöjdkvällen före sommaren.

Sång i familjegudstjänsten

Helgen innan var det miniläger och familjegudstjänst med barnen i Dorotea Pingst.

Där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara.
Det sa Jesus enligt Matteus 6:21. Låt ditt hjärta slå för det du värderar högst i sommar



Stanley Almqvist
för nätverket Samer i Pingst

samer@pingst.se

Hälsar också alla samer på andra sidan Norska gränsen i dag 17 maj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *