Samisk församling i Pingst

Svenska kyrkans kapell i Ankarede hade svenska flaggan hissad.

Det samiska inslaget har varit en okänd del av pingströrelsens historia. Att upptäcka en helt samisk pingstförsamling är överraskande. Men församlingen Fjällsol bildades för 100 år sedan av tio nyfrälsta samer. 
Minnet firades bland kåtorna på Ankarede kyrkplats under midsommar. Det var sång och personliga vittnesbörd – medan en jämn ström av turister promenerade förbi och sneglade på folket med samiska dräkter. 

Vi började med gudstjänst i Svenska kyrkans kapell. Det är ju ändå därför kyrkplatsen i Ankarede finns. Prästen predikade om naturen, som kyrkans ordning bjuder. Dagens citat från predikan var: ”Vill vi vara skapelsens krona eller skapelsens törnekrona?” Hon talade också väl om den samiska kulturen för vårt sätt att förvalta skapelsen.

Det var lite av väckelsemöte över 100-årsfirandet: gamla sånger till gitarr, vittnesbörd och apeller.

Efter mässa i Svenska kyrkans kapell började firandet i solskenet med svala vindar från älven; en heldag ute bland kåtorna. Det blev sång och personliga vittnesbörd, fika och lunch och församlingen Fjällsols fantastiska historia. I toppen av flaggstången vid våra bord strålade den samiska flaggans färger.

Gustaf Jillker är föreningens ordförande med familjeband till Fjällsol.

Dagen huvudnummer var församlingen Fjällsols historia som berättades av Gustaf Jillker:
Redan för 100 år sedan fanns pingstevangelister bland sydsamerna, såna som gått bibelskola och reste runt med väckelsemöten i fria församlingar. Svensk-amerikanerna, August och Ingrid Forsgren, vandrade till fots som missionärer i väglöst land och fick döpa i iskalla fjällsjöar. De uppmuntrade tio nydöpta samer att bilda en egen församling, och församlingens ordförande var lämpligt nog renskötare. Församlingen behövde ju en herde.
Dagens citat av Gustaf var: ”Det blev naturligt med det övernaturliga.”

Jonny Thomasson var föreningens värd och mötesledare – tidigare pastor i Equmeniakyrkan.
De historiska samiska församlingsledarna, Anna och Anders Tomasson, med tre gäster.

1933 kom de första svenskarna in i församlingen. Med tiden blev de allt fler och svenska språket och seder tog över. Pingstförsamlingen i Gäddede är en del av det som lever kvar i dag. Men det finns också en grupp samer i Håkafots missionförening som vårdar arvet efter församlingen Fjällsol och brinner för väckelse.

Nils Tomas Oskal, renskötare från Kautokeino, vittnade om sin tro.

Nils Tomas Oskals möte med Jesus var en dramatiskt och omvälvande erfarenhet som oroade hela släkten. Han är renskötande nordsame från Kautokeino. Från att ha varit en vanlig lestadian har Jesus blivit det viktigaste i livet. Hans vittnesbörd kan läsas i Norges Samemissions tidning Samenes venn. Det är en helt fantastisk historia!

Stanley Almqvist, sydsame från Vilhelmina.

Nätverket Samer i Pingst presenterades av Stanley Almqvist. Pingströrelsens ledare, Daniel Alm, hade sänt en särskild hälsning till jubiléet.
Dagens citat av Stanley var: ”Hem och sy på den vita kolten” apropå ”den stora vita skaran inför tronen”. Foto: Elin Almqvist

Arrangörer och gäster: Jonny Tomasson, Nils Tomas och Marja Kristine Oskal, Gustaf och Einar Jillker, i samtal med Stanley Almqvist. Foto: Elin Almqvist
En grupp avslutade dagen med bön där bönekåtan stått. Samernas egen församling fick inte använda Svenska kyrkans kapell på den tiden. Foto: Stanley Almqvist