Lapp-Lisa

Anna Lovisa Wikström tar emot i dörren.

”Lapp-Lisa” från Lappland

Lapp-Lisa var en riktig storkändis. Klädd i kolt turnerade hon i Sverige och svenskbygderna i USA. Hon var en frälsningssoldat som sjöng andliga visor till gitarr. Hennes största hit var ”Barnatro”. 
Den allmänna uppfattningen är att Anna Lovisa Wikström bara tog artistnamnet och scenkläderna för att det gick hem ute i Sverige och världen. Men hon var så mycket same hon ville vara. Lapp-Lisas mor ”Spel-Tekla” var nämligen av samisk familj. Lapp-Lisas morfar var son till ”nybyggarlappen” Lars Larsson Norlin.

Hon hette egentligen Anna Lovisa Vikström och föddes 8 oktober 1889 i Mark. Lapp-Lisa hade 800 låtar på sin repertoar, hon gjorde turnéer i USA, gjorde 450 skivinspelningar och många framträdanden i radio och TV, bland annat hos Lennart Hyland i TV-programmet Hylands hörna 1963. På den tiden var det en sensation att en kristen artist fick sjunga i TV. 
Den allmänna uppfattningen var att Anna Lovisa Wikström bara tog artistnamnet och scenkläderna för att det gick hem ute i Sverige och världen. Men hon var så mycket same hon ville vara. Lapp-Lisas mor ”Spel-Tekla” var nämligen av samisk familj. Lapp-Lisas morfar var son till ”nybyggarlappen” Lars Larsson Norlin: 
 – Lapp-Lisa Anna Lovisa Wikström var dotter till Karolina Tekla Salomonsdotter (gift med Olof Jönsson Vikström, bonde i Mark) 
 – var dotter till Salomon Larsson Norlin, bonde i Volgsele 
 – var son till Lars Larsson Norlin, nybyggarlapp i Volgsele 
 – var son till Lars Anundsson Norlin, lapp fr Norge, nybyggarlapp i Volgsele 
 – Anund Tomasson, strandfiskare i Danmark gift med Malin Tomasdotter som var dotter till 
 – Lappmannen Thomas Nilsson och hustru Ragnel Anundsdtr i Vapsten, Lycksele lappmark. 
Och så vidare … 
Efter ett par generationer som nybyggare ansågs inte samerna vara samer längre. Därför kallas Lapp-Lisas morfar för bonde. 

Och ja, det är efter henne som parkeringsvakter ibland kallas ”lapplisor”. Ett förminskande namn på kvinnliga trafikvakter som satte böteslappar på bilar. Lapp-Lisa står staty utanför museet i Vilhelmina och har en separat utställning över sin karriär där.  

Levde mellan 1889 – 1974  

Stanley Almqvist
fakta hämtade ur Kjell-Åke Lundströms

kartläggning av samiska släkter

 

”Lapp-Lisa” från Jämtland

Lisa Thomasson-Bosiö var den första ”Lapp-Lisa”. En sångerska som blev prästfru i Dalarna. 
Hennes föräldrar var fastboende samer i Jämtland där de hade ett litet torp. Lisas far hade renar och besökte marknader runt om i Sverige och sålde renkött. Samtidigt höll han föredrag och berättade om samisk kultur och Lisa underhöll ofta med sång. 

I Gävle upptäcktes Lisa av organisten Fredrik Hedström och mötet blev början till flera års turnerande. Fredrik ackompanjerade den skönsjungande Lisa som klädd i samedräkt framförde andliga sånger, men även visor från sin hemmiljö. Lisas artistnamn var ”Lapp-Lisa”, men hon kallades även för Näktergalen från Oviken. Hon sjöng sig in i svenska folkets hjärtan, och hennes mest älskade sång var Lappflickans visa. På en konsert i Falun träffade Lisa sin blivande make, Bror Johansson Bosiö, som senare blev präst bland annat i Svärdsjö. Lisa slutade turnera och ägnade sig åt hem och församlingsarbete. Hon avled 1932 och vilar tillsammans med sin man på Norslunds kyrkogård i Falun. 

Levde mellan 1878 – 1932 

Text från ohtsedidh.se 
Ett projekt av mellansvenska länsmuséer.