Jon Larsson

I mitten av främsta raden sitter en man i sydsamisk kolt. Det är Jon Larsson.
Bilden är från Örebromissionens bibelskola, en månad lång, hösten 1905. Efter bibelskolan blev Jon antagen som evangelist med Oviksfjällen som fält. 

Efter en kort utbildning gick evangelisterna ut till sina ”fält”.


Jon längst fram
Jon var bror till Regina Danielsson, som var gift med Anders Danielsson. De var evangelister i Hosjöbotten och medlemmar i pingstförsamlingen, Höla. I mitten av främsta raden sitter en man i sydsamisk kolt. Det är Jon Larsson. Efter bibelskolan blev han antagen som evangelist med Oviksfjällen som fält. Han var bror till Regina Danielsson, som var gift med Anders Danielsson. De var evangelister i Hosjöbotten och medlemmar i pingstförsamlingen, Höla.
1915 reste han tillsammans med den blivande skriftställaren J. T. Segerlund i sydsamiska områden. Man kan se rapporter från den verksamheten i Brudgummens Röst, en tidning som var föregångare till Evangelii Härold.

Landsmötet i Östersund och Spanska sjukan
1918 kom spanska sjukan och Jon Larsson blev sjuk. Sista dagen han levde sent på hösten, vittnade han om Jesu tillkommelse och talade i tungor. Det hade ingen hört förr, berättade Regina Danielsson för Sven-Erik Mattiasson 1970 i boken ”Akka berättar”. Jon Larssons bortgång var en stor förlust, för han visade ovanlig kapacitet. Han blev t.ex. av det samiska landsmötet i Östersund 1918 utsedd att delta i en delegation som besökte de statliga myndigheterna i Stockholm för att söka förståelse för de svåra samiska levnadsvillkoren. I minnesteckningen efteråt framhöll författaren Anders Backman i Jämten 1918 just hans duglighet. Jon Larsson var också känd av Helgelseförbundets legendariska evangelist Ida Främling, som verkade bland samerna i Härjedalen och Jämtland i början på förra seklet. Han besökte även Vilhelmina. Generellt var det framför allt Helgelseförbundets evangelister som lade grunden till framgångarna för pingstväckelsens evangelister på 1910-20-talet i de södra lappmarkerna. Fler bilder av Jon Larsson finns i Jamtlis arkiv. 

Gustaf Jillker