Församlingar som bär

Vi söker församlingar som vill vara nätverkets fasta punkter i landet. Vi kallar det bärarförsamlingar. De bör ha någon medlem med samisk anknytning och öppenhet för de samer som finns på orten.

Bärarförsamling
Församlingar som stödjer nätverket Samer i Pingst i huvudsak andligt och etiskt.
• Inga fasta kostnader
• Behöver ingen separat verksamhet
• Kräver inget språk utöver svenska
Anmäl intresse på samer@pingst.se

Med lite samiskt perspektiv kan ”bärarförsamling” förklaras så här:

Ordet bära ger bilden av en ryggsäck. Och det gör kanske att du tänker på tunga vandringar. Eller bördor i livet.
Men ryggsäckens idé är att göra vandringen lättare och gladare.


I ryggsäcken ligger kaffepannan som ett löfte om fikaraster vid elden, det rökta köttet, det tunna brödet och annat gott. Också kniven, yxan och tändstickorna. Tillsätt bara Guds fria natur så har ni allt man behöver i livet.
Den samiska ryggsäcken gör vandringen lättare. Och det är den vi vill öppna.
Kanske just insikten om att man inte behöver så mycket är det bästa med samiska ryggsäcken, att vi lever av vad Gud gett oss i sin skapelse. Och den vittnar också om hans kärlek och omsorg. Det är därför svenskar känner av sin andliga sida när de är i naturen. Gud har skapat den så.

När man sitter vid elden och öppnat sin ryggsäck tänker man gärna på det Jesus sa:
”Min börda är lätt.” Matt 11:30
”Jag har kommit för att tända en eld på jorden.”
Luk 12:49
Och på det Paulus skrev:
”Det man kan veta om Gud kan de ju själva se … alltsedan världens skapelse har hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomlighet, kunnat uppfattas i hans verk och varit synliga.” Rom 1:19

Den texten finns med i en kommande presentation för nätverkets bärarförsamlingar. Men redan i dag kan du skriva ut en blankett för intresserade församlingar.

Bärarförsamling i praktiken

Skandinaviens urfolk samerna blir allt synligare i samhället. Nätverket för samer i pingströrelsen är en del av den utvecklingen, men ännu mer en del av Pingsts historia som vi inte ska glömma bort. I dag är samerna i och utanför våra församlingar så assimilerade att vi inte längre syns eller känner till varandra. Därför önskar vi att några församlingar grundar nätverket lokalt och som stödpunkter i nätverket.

Bärarförsamlingen visar kärlek
• Visa kärlek för det samiska folket i tanke och handling. Jesus älskar samer. Kärleken övervinner hat och likgiltighet.
• Lär känna oss. Gratulera samerna på er ort på samefolkets dag 6 februari.
• Bed för oss samer.

Bärarförsamlingen är en trygg miljö
• Avslöja vardagsrasismen. Förminskande kommentarer om kroppslängd eller dåliga skämt om ”lapp”, ”ren” och ”kåta”. Samer som utsatts för hat och diskriminering under århundraden är inte ”överkänsliga” när de väljer bort en sån gemenskap.
• Respektera urfolket. Sverige och svenskarna har en kollektiv skuld till samerna. Församlingar eller enskilda kan inte betala den och vi har inte större skuldbörda än några andra. Men ni kan heller inte låtsas om att den inte finns. Framför allt ska ingen rättfärdiga historien genom att anklaga enskilda samer.

Bärarförsamlingen ger rum för samer
• Öppna kyrkans lokaler när Samer i Pingst vill bjuda in till lokala träffar. De resurser en vanlig pingstkyrka har är värdefulla i kontakten med det samiska samhället, kulturfolk och kommunala beslutsfattare.
• Ge plats för de samer ni har i församlingen. Låt dem vittna om vad Jesus gör i det samiska folket. De kan leda förbönen inför samefolkets dag eller vara församlingens representanter när ni uppvaktar ert lokala samiska sammanhang 6:e februari.

Bärarförsamlingen talar sanning
• Stå för sanning och mänsklig värdighet. Ett självklart värde i Guds församling, men också i FN:deklarationer om mänskliga rättigheter och urfolksrätt.
• Informera om samefolket, samisk kultur och samernas insats i Pingströrelsen. Svenskar i allmänhet har lärt sig mer om indianer än om samer. Ge plats för utställningar, inslag i era kanaler på internet eller i andra media.
• Erkänn att det inte syns utanpå vem som är same. Vi är spridda över hela Skandinavien efter fördrivningen från traditionella marker och 1900-talets flyttvågor. Skapa en miljö som tillåter att man ger sig till känna!

Det var introduktionen för bärarförsamlingar.
Hämta och skriv ut den här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *